Mūsų, Grigaliūnų, ūkis įkurtas dar 1991 metais, kai senelis Albertas Grigaliūnas,
visą savo gyvenimą itin mylėjęs gamtą, paliko fizikos mokytojo darbą Vilniuje ir grįžo į
gimtąjį Kavarską, Anykščių rajone, dirbti senelio žemės. Grigaliūnų braškių ūkis buvo
vienas pirmųjų ūkių Anykščių rajone, kurio auginamos uogos buvo vertinamos ne tik
Lietuvoje, bet ir Latvijoje. Pagarbą žemei ir jos teikiamoms gėrybėms nuo mažens tėvas
skiepijo ir trims savo sūnums, todėl jo darbas ir svajonės toliau gyvena vaikuose.
Žengdamas tėvo pramintomis pėdomis, nuo pat mažens dirbęs kartu ir užsikrėtęs meile
žemei, sūnus Domas 2007 m. sukūrė savo ūkį, kuriame dirba kartu su žmona Vilma,
trimis vaikais bei mama Paulina, kuri yra puiki patarėja ir ūkio simbolis. Visi vietiniai ir
ištikimi klientai tarsi išmokę, kad Grigaliūnų kiemas Kavarske žinomas adresu „tiesiai
priešais Šventosios užtvanką“. Krentanti upės bangų mūša ir žinia iš lūpų į lūpas nuo pat
1991 m. žmones čia traukdavo įsigyti braškių, kurias [su meile šeimos ūkis augina iki
pat šių dienų.
Bėgant laikui ūkis plėtėsi, šalia braškių atsirado juodųjų serbentų, o mūsų ūkio dirbami
laukai ir uogynai išsidėstę net 7 km spinduliu aplink Kavarską. Šiuo metu tai yra mišrus
augalininkystės – uogininkystės ūkis, kurį sudaro apie 400 ha dirbamos žemės.
Be galo didžiuojamės, kad net 320 ha yra sertifikuota ekologinė produkcija, iš jų apie
80 ha juodųjų serbentų.. Braškės bei dalis juodųjų serbentų sertifikuojama pagal
Nacionalinės kokybės produkto standartą, žymimą ženklu „KOKYBĖ“, kuris yra
patikimas įrodymas, jog produktas išaugintas tvarioje aplinkoje ir kiek įmanoma sveikiau.
Mūsų šeima nuo pat ūkio sukūrimo pradžios rinkosi tvarų ir ekologiškai švarų
ūkininkavimo būdą, nes mums rūpi, ką valgome mes ir mūsų vaikai.
2020 m. ūkis įsirengė perdirbimo cechą, kuriame perdirbamos ūkyje užaugintos uogos: spaudžiamos sultys, gaminamos tyrės, džiovinamos uogų juostelės, gaminami saldainiai-
guminukai.
Mūsų tikslas – „nuo lauko iki stalo“, taip, atidžiai stebėdami visus procesus,
dalyvaudami kiekviename auginimo bei perdirbimo žingsnyje, galime užtikrinti, kad
pirkėjus pasieks kokybiški ir vertingi gaminiai, tik iš sertifikuotų žaliavų.
Mūsų siekis – gaminti produktus be konservantų ir pridėtinio cukraus, todėl stengiamės
cukrų, kiek tik įmanoma, pakeisti natūraliais saldikliais, pvz., džiovintomis datulėmis arba
medumi.
Gimus vaikams, pasidarė itin svarbu, ką jie deda į burnas. O kokia vaikystė be saldumynų.
Ieškojome sveikesnės alternatyvos ir vaikai buvo pagrindiniai ragautojai ir negailestingi
kritikai.
Po atkaklių bandymų ir tobulinimų su vaikų pagalba atradome mūsų ūkyje spaustų sulčių
guminukų receptą, kuriuos pasigardžiuodami mielai valgo netgi didžiausi smaližiai. Vėliau
gimė saldžios sulčių juostelės, kurias kaip vertingą užkandį pamilo ne tik vaikai, bet ir suaugusieji. Mūsų galvose nuolat kirba naujos idėjos ir sumanymai, tad su nekantrumu
priimame uogų sezoną ir jau ruošiame naujus, sveikesnių skanumynų receptus.